Å lære spansk som hjernepåfyll

Jeg har tidligere skrevet om at når man har ME, så har man en fysisk, mental, sansemessig og følelsesmessig trettbarhet. For meg så betyr det at selv om kroppen er utmattet, så kan hjernen være «våken». 

Ett vanlig ME-symptom er kognitive vansker. På det verste var hjernetåken så tykk at det føltes som det eneste jeg fikk med meg var å være der og da. Hadde store problemer med kortidshukommelsen, og forbindelsen til langtidshukommelsen var brutt. Når man er i den tilstanden, så skjønner man veldig godt hvorfor det kalles hjernetåke. Det er nemlig slik det føles. Som om man subber rundt i tykk tåke og ikk ser noe som helst rundt seg. Med bedring lettet hjernetåken, men jeg hadde fremdeles problemer med f eks å finne ord, lese og huske. 

Etter hvert som jeg har blitt bedre, har også de kognitive vanskene blitt mindre. Nå er hjernen min grei til mitt bruk. Men jeg har jo selvfølgelig trettbarheten ennå, så går jeg utover grensene mine, så merker jeg det. 

Med en mer fungerende hjerne kommer også behovet for og lysten til å bruke den til noe. De siste månedene har jeg kjent at den trenger stimulering og jeg har nesten vært bekymret for at hjernen min kom til å dø litt 😉

Jeg har trengt hjernepåfyll tidligere også. Under hvile har jeg innimellom pugget primtall, kvadrattallene opp til 400 og startet å pugge den store multiplikasjonstabellen (11-20-gangen). Dette var ting jeg kunne gjøre og regne ut i hodet, så for meg var det en fin aktivitet. Som matematikklærer er det jo fint å huske sånt, men jada, jeg er nok litt nerd også 😜  I løpet av 2013 klarte jeg å lese bøker igjen, og det er også en fin aktivitet. Kan også klare å lese saklitteratur, så alt jeg lurer på googles og leses. 

Nå i høst har jeg kjent at dette ikke er nok. Jeg må ha mer. Jeg trenger å lære meg noe. Siden sønnen har startet med spansk og jeg har tenkt på i årevis å lære meg det, så ble det det jeg startet opp med. 

Planen var å henge med i bøkene til sønnen og gjøre det samme som de gjorde på skolen. Siden jeg ikke har CD til boka, fant jeg ut at det ble litt vanskelig. Heldigvis finnes det mange gode speåklæringsapper, så det ble løsningen for meg.   Jeg valgte duolingo fordi den hadde gode omtaler. Der kan man velge ulike språk. Man får høre uttale, det er ulike oppgaver, man går gjennom tema og kan ta dem om igjen for å styrke eller repetere det man har lært. I tillegg har jeg lest om uttaleregler på nett og i går kopierte jeg grammatikksidene fra spanskboka til sønnen sånn at jeg kan pugge det. Jeg trenger nemlig noen knagger å henge det jeg lærer i appen på, for å huske det bedre. Jeg lærer best ved å få systemene, for eksempel på verbbøying, enn å oppdage dem etter hvert. 

Så da har hjernen min enda en aktivitet å være opptatt med. Jeg prøver å få til litt spansk hver dag, hvor mye avhenger gjerne av formen. Men det er uansett ikke snakk om mer enn noen minutter pr dag. 

Jeg har alltid likt å lese og lære nye ting. Det er en grunn til at jeg var i skolesystemet fra jeg var 7 – 37, kun avbrutt av ett år med fødselspermisjon. Egentlig trenger jeg derfor ikke noe ytre motivasjon for å lære meg spansk, men jeg har satt meg et hårete mål om Sydentur til spansktalende land neste sommer 😉 Og blir det ikke da, så blir det en annen sommer. 

Reklamer

6 thoughts on “Å lære spansk som hjernepåfyll

  1. Jeg synes du er utrolig tøff, det har jeg sagt før og dette gjør deg ikke mindre tøff, for å si det sånn. Bare det å komme på noe du kan fylle den tilgjengelige tiden med, er en greie i seg selv. Det blir jo ganske begrenset når en stort sett er husbunden og ikke har så stor utholdenhet, men mulighetene er der når en klarer å leite ltt.

    Å lære seg nytt språk på samme tid som ungen gjør det, er ikke så dumt, et supert tips til alle der ute. Det er jo en fin ting å gjøre sammen.

    Krysser fingrene for at du får Spania-tur neste sommer!!

    Liker

  2. WOW! Så flink du er og spansk høres spennene ut! Det skulle jeg egentlig hatt som valgfag på ungdomsskolen, men pga det var for få som ville, så ble det ikke noe av. Men håper virkelig du kan klare sydentur til sommeren😀 Din blogg er nok foresten en av de beste å følge! 😊 Er så hyggelig å lese om fremgangen din.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s