«På liv og død» av Wasim Zahid

Endelig har jeg fått lese Wasims bok «På liv og død – en leges bekjennelser» som kom ut på Kagge Forlag i 2013. Leger omgås liv og død hver eneste dag. De hjelper til når et nytt liv blir til, og bidrar til at andre menneskeliv reddes. Men å være lege betyr også å gi budskapet til de pårørende om at deres kjære har gått bort, eller å fortelle at den sykdommen som plager deg aldri kan bli leget. Legen Wasim Zahid har i flere år formidlet legehverdagen via Twitter, Aftenposten og andre medier. I denne boken forteller han om dette yrket som er så fullt av store dilemmaer og sterke historier.  Zahid berører etiske problemstillinger, som når man skal avslutte en behandling, eller hvordan man best manøvrerer i en sykehushverdag med stadige budsjettkutt. Men først og fremst møter vi pasienter i de mest dramatiske dagene av deres liv. Det er gripende beretninger, fortalt med empati og engasjement. (http://kagge.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&b_kid=1044807&b_id=1195674)

Jeg likte boka godt. Fortellermessig synes jeg den starter litt forsiktig, men etter hvert kommer engasjementet tydelig frem og som leser får man inntrykk av at her er en lege som virkelig bryr seg. En lege som er veldig opptatt av pasientene sine og sin egen rolle som lege. Opptatt av ulike etiske dilemmaer og lærer av sine feil. En lege som i alle fall jeg tok meg i å ønske meg som fastlege nå som jeg er uten, igjen. 

De etiske problemstillingene i boka er mange. Han skriver om døden, om hvordan pasient- og legerollene har forandret seg i vår tid med masse informasjon tilgjengelig over alt. Han skriver om smerte, tro og håp. Om alderdommen. Han er åpen og ærlig om hva han mener. Boka avsluttes med et kapittel om veien videre, både for han som lege, for oss som samfunn og enkeltmennesker. 

Det er mye å kjenne seg igjen i i boka. Uansett om man har vært lite syk eller er kroniker. Mange ting som setter tankene i sving. Hvordan er jeg som pasient? Hvilke legetyper har jeg truffet og hvordan har jeg blitt møtt? Han tar også opp problemstillingen om vi er for mye syke og går til legen raskt for små ting. Det er mange gode poenger og refleksjoner i boka. Pasienthistoriene er både fine, triste og sterke. 

Jeg vil anbefale denne boka til dere som ikke allerede har fått lest den. Tror det er mye å reflektere over uansett om man er lege eller pasient. For oss som ikke er leger gir den også et godt innblikk i hvordan legehverdagen er. 

2 tanker på “«På liv og død» av Wasim Zahid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s