Skal skolen bestemme om barnet mitt skal spise gotteri??

For de som kjenner meg kommer det neppe som noe sjokk at jeg skriver dette innlegget. Jeg har drevet «sukkerkamp» i mange år. Mye har blitt bedre i løpet av disse årene. Selvfølgelig ikke bare på grunn av meg, men fordi man har fått en større kunnskap og bevissthet rundt det med sukker og hvilke virkninger det har.

I neste uke skal sønnen min på tur. Et supert opplegg hvor de skal ligge i lavvo i tre netter, de får bli kjent med andre elever på samme alder, de skal ha masse aktiviter og de må klare seg helt uten alle tekniske dupedingser. Men de får ha med gotteri/drikke for maks 150,-. Det siste provoserer meg.

Favorittordet mitt er «hvorfor». Bruker jeg det ordet her, så får jeg ingen gode svar (av meg selv i alle fall 😉). Hvorfor i all verden trenger barn gotteri for 150,- på tre dager? Kommer det til å gjøre turen bedre? Neppe. Jeg er helt sikker på at opplevelsen av turen hadde vært like god uten gotteri. Fremmer det aktivitet? Tvert imot. Skal man spise, så må man gjerne være litt i ro. Kan heller ikke så for meg at det er noen fordel i forhold til søppel og griseri.

Sikkert noen som er uenig med meg her nå når jeg skriver gotteri for 150,- på tre dager, for det står faktisk maks. Jeg kjenner 7. klassingene; ingen av dem ser det makset 😉

Nå skriver jeg på ingen måte dette innlegget for å henge ut noen. Jeg tror nok også at eksemplet kunne vært hentet fra mange andre skoler mange andre steder i landet. Jeg er kjempefornøyd med både skole og lærere og ikke minst dette turopplegget. Men jeg ønsker å skape større bevissthet. Det er et innlegg som har dukket opp i hodet mitt over år, nå fikk jeg en utløsende årsak til endelig å skrive det.

Hvorfor er det så viktig for meg at gotteri ikke har noe på skolen å gjøre?
Først og fremst, og den viktigste grunnen, er at skolen er en samfunnsinstitusjon. Som en del av det synes jeg skolen skal følge de retningslinjene som Helsedirektoratet kommer med. Der er ikke mer sukker, flere ganger i uken, en av anbefalingene.

Vi har en utfordring i samfunnet i dag med at stadig flere av oss blir overvektige. Alle er enige i at dette må gjøres noe med. Da mener jeg at skolene må være seg sitt ansvar bevisst og stå som en motkultur til det mange barn og unge opplever utenfor skolen, nemlig at gotteri er greit når de vil. Derfor mener jeg at skolen bør ha sukkerforbud. Hvor strengt dette skal være må selvfølgelig diskuteres. Skal det gjelde bare gotteri, eller f eks også søte bakervarer, is og søtt pålegg? De fleste skoler har vel i ordensreglementene sine at gotteri ikke er tillatt, så på skoledagene er nok ikke dette et problem. Skal det likevel tillates på spesielle dager? Hvilke dager skal det være? Er det greit at en liten tur utenfor skolens område kan gi en dag foran bålet med en pose marshmallows f eks? Skal det være noe krav til aktivitet? At det f eks er lov med en liten tursjokolade på en lengre høsttur?

Jeg tror også man trenger å tenke mer gjennom hvorfor man tillater gotteri. Hva er f eks vitsen med å spise masse gotteri før kl 11 på siste skoledag. I mine øyne er det helt meningsløst. Jeg gikk faktisk så langt da jeg ennå var i jobb at jeg ga beskjed til teamet mitt at hvis siste skoledag skulle være slik, så kom ikke jeg på jobb. Jeg har sittet mange nok ganger og sett på 25 stykker som forsvinner inn i hver sin potetgullpose for så å dukke opp sporadisk bare for å ta en sup av 1,5 liters flasken med cola. Det gjør jeg ikke mer.

En annen grunn til at jeg ønsker gotteri ut av skolen er at jeg som mor gjerne selv vil bestemme når mitt barn skal få gotteri. Regelen her i huset er at det er på lørdager. Selvfølgelig sklir det ut innimellom, men da er det mitt valg og mitt ansvar, ingen andres. Når skolene tillater gotteri, så overkjører de foreldrene på dette området i tillegg til at de går imot de anbefalinger som blir gitt. Så kan man gjerne si at som forelder kan jeg bestemme at mitt barn ikke får selv om det er lov. Det kan jeg gjøre, men så lenge det er gotteri i omløp i miljøet, så vil nok noe havne i mitt barn likevel. Det er nok heller ikke alle foreldre som synes det er like enkelt å stå imot det presset å si «nei» når det er tillatt. For det blir nemlig et press.

Jeg er helt sikker på at mange er uenige med meg i dette innlegget. Gjør det så mye om skolene tillater gotteri på enkelte turer/aktiviteter/dager? Barna tar vel ingen stor skade av det? Ingen blir overvektige eller får diabetes 2 pga gotteri i skolesammenheng kanskje fire dager i året? Nei, de gjør nok ikke det. Men det er som jeg har skrevet over. Skolene har et ansvar fordi de er en samfunnsinstitusjon. Skolene har en ulik mulighet fordi de når alle, både barn og foreldre og da bør de vise tydelig hvilke holdninger de og samfunnet forøvrig står for.

Så er det all denne kosingen som vi nordmenn er så opptatt av. De må jo få kose seg med gotteri på tur vel! Er det det vi skal lære barna opp til? At kos = gotteri? Hva med å lære dem at vi kan kose oss uten også? Jeg skal være den første til å innrømme at mitt standpunkt akkurat her kanskje er noe farget av min livssituasjon for tiden. Det er nemlig ikke noe sukker eller søtt i mitt liv. Jeg koser meg sammen med andre mennesker og med å gjøre ting jeg liker. Trenger ikke gotteri til det. Men visst det nå er slik i den friske verden at det absolutt må være noe søtt med for å kose seg, hvorfor ikke heller f eks lage noe søtt på bålet som barna kan få? En liten søtbit til hver. Sånne ting setter barna som regel stor pris på.

Men dette innlegget handler ikke først og fremst om at sønnen min og klassekameratene hans får ha med seg gotteri på tur. Det får man heller ta opp med skolen på de arenaene det passer. Innlegget handler om at jeg savner en bevisstgjøring i skoleverket, enten det nå er lærere, ledelse eller politikere som skoleeier som skal stå for det. Jeg savner en helhetlig tankegang når det gjelder både fysisk og psykisk helse, fra barnehage til sykehjem. Både ut fra den enkeltes helseperspektiv, men også ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. Vi vet at det er så mye enklere og billigere å forebygge enn å repare når skaden først har skjedd. Det er her jeg mener skoleverket må være seg sitt ansvar bevisst. Mye bra gjøres mange steder, men en del gjenstår.

Jeg blir ikke overrasket over om noen oppfatter meg som litt «ekstem» på dette området. Så nå vil jeg gjerne høre hva du mener? Overreagerer jeg? Er det greit med gotteri i skolen, eller er det nok søtt på de andre arenaene barna beveger seg på? Synes du som forelder det er greit at skolen bestemmer dette uavhengig av hva du mener?

7 tanker på “Skal skolen bestemme om barnet mitt skal spise gotteri??

 1. Helt enig med deg. Ingenting er så godt som skikkelig mat når man er på tur, mat som holder en god og mett lenge. Hvorfor koser vi oss ikke med vanlig husmannskost lenger?
  Det burde ikke være snop på skoleturer.

  Liker

 2. Jeg er nok ikke like streng som deg, men er enig i mye. Og 150,- i godteri på tre dager er hinsides mye!

  På barneskolen «vår» har vi gjort det slik ved overnattingsturer at mat og drikke og godteri blir kjøpt inn felles. Da må man naturligvis på forhånd finne ut av div intoleranser og allergier, men det er jo ikke noen big deal.

  Og på det viset blir det ikke slik at Per har med seg 1 liten sjokolade og Kari 3 potetgullposer og en fire-pack med 1,5 l cola.

  Kosetime er avskaffet på siste skoledag (og ellers også).

  På dagsturer der hele skolen er med, er det lov å ta med seg en liten sjokolade. Ellers er det ikke lov med godteri på turer.

  Jeg føler at dette er et greit kompromiss. 🙂

  Liker

  • Det høres ut som et greit kompromiss sånn som dere gjør det. Jeg skjønner at alle ikke er like streng som meg 😉 Men kanskje har jeg mest lærerhatten på i denne saken og føler at jeg i den rollen har et stort ansvar.

   Liker

 3. Veldig bra og viktig innlegg. Jeg har litt lett for å ty til snop når jeg skal kose meg, som om det er snop = kos. Jeg vet at det er mye annet som er koselig selv om det ikke innebærer mat eller godteri, men når jeg er så vant til det blir det som en avhengighet og nesten litt panikk uten, hvordan skal jeg da kose meg?! Nå sliter jeg mye med mat og har ikke noe sunt forhold til mat, enten spiser jeg mye, kvitter meg med mat eller spiser ikke eller minimalt, så er det noe jeg trenger så er det sunt forhold til mat, og ha det koselig uten mat også.
  Jeg tror det er bra når noen tør å sette ord på dette, tør å sette igang en diskusjon og følelser som ligger bak, tror mange voksne også assosierer mat =kos og nesten et must, er desverre som sagt litt for avhengig selv der.

  Liker

 4. Kjenner meg så igjen. Flott at du tar opp dette. Som mor synes jeg også at det ofte blir satt høyt maxtak for godteri/brus eller evnt. penger til dette på forskjellige arrangement i skolens regi. OG dette har økt veldig de siste årene siden vår yngste gikk på barneskolen. Hvorfor har det blitt sånn i samfunnet at alle turer og arrangementer i skolens regi automatisk skal kobles med godteri/brus. Vi har så lett for å koble kos med godteri/kake/snop. Tenk om vi heller kunne hatt kos med opplevelser og fellesskap i fokus. Det samme gjelder forøvrig i idrettslag hvor det selges kake,brus,godteri under alle fotball/håndballkamper for barna,tenk om vi istedet kunne gitt barna sunt påfyll i form av sunn mat – f.eks. rundstykker,frukt etc. Her i familien forsøker vi også å ha lørdag som godteridag, men selvfølgelig finnes det unntak.

  Liker

  • Så trist å høre at dette har økt de siste årene. Hadde håpet at det gikk motsatt vei. Ja, det er utrolig mye gotterikos, skulle gjerne hatt opplevelseskos i steden for.

   Tenker å prøve å skrive et brev til FAU på skolen en dag for å ta opp saken der.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s