Kontraster

Med ME er det nok av symptomer å forholde seg til. Noen var der fra starten av, andre har kommet til og noen er heldigvis kraftig redusert og opptrer mye sjeldnere enn før.

Ett av de symptomene jeg var mye plaget med tidligere, som bare sjelden dukker opp nå, er den voldsomme frysingen mange opplever. En ting er å være kald, men det er ikke det. Her snakker vi om frysing og kulde som setter seg i marg og bein. En innvendig frost som det ikke går an å tine med klær eller annet. Det eneste som hjelper for meg i alle fall når den først inntreffer, er god, dyp hvile, eller gjerne søvn.

For tre år siden (oppdaget jeg i dag via Timehop-app’en min), skrev jeg et innlegg om dette som jeg tenkte å dele på nytt med dere i dag. Må forresten innrømme at jeg er glad dette symptomet er mer eller mindre redusert i dag.

Jeg fryser.
Jeg fryser. Jeg fryser.
Jeg fryser. Jeg fryser. Jeg fryser.

Hender og føtter er kalde. Det er de for såvidt alltid, uten at jeg fryser hele tiden av den grunn. Som regel er jeg bare kald. Men i dag fryser jeg. Skikkelig. Har sikkert noe med at jeg har vært og fått behandling hos fysioterapeuten. Da er det vel satt i gang noen prosesser på ryggen som krever energi. Energi som jeg kunne ha brukt på oppvarming. Heldigvis hjelper det å hvile. Så da ligger jeg her. I senga under vinterdyna. Fullt påkledd. Drar dyna helt opp til ørene. Prøver å rulle meg sammen til en ball. Kanskje kroppen lar seg lure av at hendene og føttene ikke fysisk er så langt unna og klarer å sende litt varme dit? Men nei, er fremdeles iskald.

Jeg fryser.
Jeg fryser. Jeg fryser.

Plutselig går soveromsdøren opp. Der står sønnen min. I shorts og t-skjorte. Svett og varm. Ute er det nemlig sol fra skyfri himmel og minst 20 grader. Han kommer i samme ærend som for en time siden. Effekten av den forrige er visst borte allerede. «Mamma! Kan vi få is?»

Jeg fryser.

Reklamer

6 thoughts on “Kontraster

 1. Så gjenkjennelig, og så godt å høre symptomene er redusert hos deg. Krysser fingrene for at denne bedringen din vedvarer 🙂

  Liker

 2. Huff, ja bra det symptomet har roet seg. Det er forferdelig med den type frysing. Jeg sliter mye med det motsatte:en brennende varme inni kroppen og svetten renner,men jeg er liksom ikke vanlig svett,jeg kan faktisk føle meg kald samtidig. Ikke godt å forstå seg på,men termostaten funker ihvertfall ikke helt for de med ME ;-).
  Håper du har gode dager! 🙂

  Liker

  • Ja, da jeg endelig begynte å få varmen igjen i kroppen, så tåler jeg ikke å bli FOR varm. Da blir jeg dårlig. Tror nesten det er verre å bli for varm enn å fryse. Føler jeg koker innvendig samtidig som hender og føtter er kalde. Tedrikking på sommeren, det er f eks ut. Enkelt skal det ikke være med denne sykdommen 😉

   Liker

 3. Håper formen er bra hos deg. Kjenner meg igjen i det du skriver. For det meste er jeg veldig varm døgnet rundt, men i perioder er jeg gjennomfrossen og da ligger jeg med et pledd eller en dyne rundt meg og bare venter på at det skal lette. Det er et typisk tegn på at formen er dårlig for i gode perioder kjenner jeg ikke noe på det.

  Liker

  • Jeg kjenner også igjen det å være veldig varm. Blir jeg for varm, kjennes det ut som jeg koker innvendig og klarer ikke gjøre noe særlig annet enn å ligge i ro. Er heldigvis ikke plaget med alt for høge temperaturer her 😉

   Formen min er grei, men ikke den helt store. Sønnen min har vært hjemme med vannkopper en uke her nå.

   Håper det står bra til hos dere 😊

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s