Teffbrød

Jeg har alltid vært glad i gjærbakst. Som mange andre nordmenn har brødskiva vært et gode og en nødvendighet. Så fant jeg ut at jeg ikke tåler havre, rug, hvete eller amaranth. Ris og mais er heller ikke magen min spesielt glad i, så mel av det ble heller ingen god løsning. Ikke tåler jeg gjær eller sukker heller forresten. Så hva i all verden baker man brød av da?

Nå er det vel slik i dag at mange mener at brød er unødvendig. Man klarer seg fint uten. Jeg trenger mat ca hver tredje time, fem ganger for dag, for å prøve å holde vekten oppe. Jeg spiser middag til lunsj og middag. Jeg spiser en smoothie kl 18.30, men jeg trenger frokost og kveldsmat også. Da er brød et lettvint og greit alternativ. Brød med grønnsaker og kjøttpålegg.

Men så var det dette brødet da. Heldigvis fikk jeg tips om teffmel av hun som tok matintoleransetesten på meg.

Jyttemjøl Teff er mel fra gressplanten Teff, naturlig glutenfri. Holmen Crisp importerer sin Teff fra Nederland. Det finnes hvit, brun, og rød Teff. Holmen Crisp bruker hvit Teff.

Melets positive egenskaper som god smak, høyt næringsverdi, glutenfrihet, appellerer til mennesker som har valgt en spesiell diett for eksempel idrettsutøvere, cøliakere, vegetarianere, diabetikere og de som ønsker å gå ned i vekt.

Med en lav glykemisk indeks (GI) tilfører Teff energi i form av glukose, og hjelper å holde glukose nivået høyt over mange timer. I tillegg fører det høye jerninnholdet til at antallet røde blodceller øker og tilfører høyere oksygenkapasitet. Du kan erstatte hvetemelet med Teff eller tilføre noe Teff i alle oppskrifter som inneholder hvetemel eller glutenfritt mel. Fint å blande inn i brød og kake oppskrifter.

Teff spises og dyrkes mye i bl.a. i Etiopia og Eritrea. Plantens historie går mange tusen år tilbake (4000 – 1000 f. kr.) Frøene er på størrelse med valmuefrø. Navnet på planten kommer fra Teffa eller thaf, som betyr lost eller mistet, noe som viser at frøene er så små at de nesten blir borte, men de er proppfulle” av energi.

http://holmen-crisp.no/artikkel/les/6/2_Jyttemj%25C3%25B8l+Teff/

Etter mye prøving og feiling – og kasting av brød som aldri ble stekt, har assistentene mine og jeg kommet fram til denne oppskriften som funker 😊

TEFFBRØD

50 g linfrø (kan gjerne knuses) legges i 3 dl vann over natten

1,5 ss fiberhusk svelles i 5 dl vann i ca 10 min

15 dl teffmel
3 ss hamp
3 ts salt
6 ss fiberfin
6 måleskjeer proteinpulver
12 ts bakepulver
1 revet gulrot
9 ss rapsolje
3 dl appelsinjus
2 dl vann
Evt urter, friske eller tørkede

Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin. Ha i linfrø, fiberhusk, revet gulrot, olje, jus og vann. Bland godt. Kjør kjøkkenmaskinen ca 8 min etter at alt er godt blandet.

Fordel i tre brødformer (deigen blir løs/bløt). Steikes på varmluft 200 gr C i ca 50 min. Avkjøles på rist.

Skjær opp brødet i skiver og frys med mellomleggspapir i bokser. Da er det enkelt å ta opp det du trenger hver dag.

20140115-112727.jpg

På disse bildene er det ikke gulrot i, men det gjør virkelig brødet saftigere 😊 Det blir ikke så stort og luftig brød akkurat, men det metter godt.

11 tanker på “Teffbrød

 1. Jeg forstår deg så godt – brød er noe jeg liker å ha i mitt kosthold også. Her i Sverige er det et bakeri som selger brød over nett – de er SÅ gode og de brødene smaker himmelsk. Jeg hadde et savn etter skikkelig grovt glutenfritt brød! Det du har laget ser også kjempegodt ut – supert at dere har kommet frem til en god resept! Takk for at du deler min venn ❥
  Håper scratchferden fortsetter oppover – alt godt ønskes deg ❤︎

  Liker

 2. Så spennende. Jeg er brød-menneske, og har ved flere runder gått på diett uten gluten o.l, og utfordringen var brød. Jeg brukte mandelmel endel,og mye frø og endel nøtter.
  Jeg har ikke allergier så nå baker jeg grovt «vanlig» brød.
  Dette melet du forteller om har jeg ikke hørt om før. Så bra at du har funnet noe som fungerer 🙂
  Ja det å spise er kjempeviktig.
  Og nå ble jeg veldig sulten! …. 😉

  Liker

 3. Heia! 🙂

  Håper du har det bra! Tusen takk for tipset. Er for sliten til å få med meg oppskriften så det får bli til en annen dag, men dette må vi bare prøve. Vi har ikke spist brød på flere år pga alt du nevner. Men noen ganger har jeg lyst på noe som tarmen tåler så jeg skal prøve å få bestilt og testet ut dette. Synd man ikke kan sende smaksprøver via bloggen! 🙂

  Håper energien er tålelig bra hos det. Har ikke fått fulgt med på en stund. Håper dagen blir fin hos deg! 🙂

  Liker

 4. Det brødet så veldig godt ut:) godt det var en mulighet til å få brød likevel. Går jeg for lenge uten brød må jeg ha det, spiser jeg mye brød klarer jeg ikke brød for en periode, men alt i alt må jeg liksomm alltid ha brød 🙂

  Liker

 5. Bra for deg at du tåler så mye korn! Vi er nok veldig forskjellige. Jeg tåler jo bare helt minimalt med korn.
  Bare vil si at dersom du begynner å få mye smerter eller overaktiv blære eller kløe i hodebunnen eller et par andre symptomer, så inneholder altså teff ganske mye oksalat. Det er slett ikke sikkert at det er noe problem for deg, det er bare et problem dersom du mangler oksalobakter – bakterier i magen din som bryter ned oksalat.

  Og så har jeg tenkt på mer lur mat for folk som ikke kanlage så mye: Det ene er naturligvis gelatin, som inneholder nesten fullverdig protein, bedre enn kjøtt, og naturligvis er mye lettere å fordøye. Jeg liker godt å ha det i urtete.

  Det andre er at når assistenten din lager smoothie og greier, holder det seg bedre hvis du har litt melkesyrebakterier i det. Jeg legger også rått kjøtt i melkesyrebakterier i kjøleskapet for å slippe å handle så ofte, dvs jeg lager jo surkål, så jeg legger det i surkålsaft, men du får også kjøpt surkål med melkesyrebakterier. Det er ikke så dyrt. Og jeg har begynt å lage kombucha, det er ganske enkelt, og når det blir surt kan det også brukes til oppbevaring.

  Især når jeg koker suppe pleier jeg å blande i litt surkål med melkesyrebakterier før jeg setter suppa i kjøleskapet. Det blir en frisk smak og det holder seg lenger. De selger sauerkraut i boks på Meny som er med melkesyrebakterier. Melkesyrebakterier kan ikke bevege seg noe særlig, så man må røre så det kommer overalt.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s