Alenejul

I år, som for to år siden da sønnen min hadde pappajul, skal jeg være alene i jula. Sønnen min blir her til ettermiddagen på lillejulaften. Fredag 3. juledag er han tilbake. Da får vi besøk av lillebror/onkel i ni dager – det blir kjempekos 😊

Det var ikke enkelt for familien å godta at jeg velger å være alene i julen. Heldigvis respekterer de ønsket mitt. For meg er sønnen min det viktigste. Når han har pappajul tar vi besøk til nyttår og jeg har hviledager i jula. Når det er mammajul får vi besøk i jula og jeg har hviledager rundt nyttårsaften. Sånn må det bare være så lenge jeg ikke er bedre enn jeg er nå. At familien min aksepterer at jeg vil være alene, betyr jo ikke at de ikke skulle ønske at situasjonen er annerledes, men ting er som de er.

For andre er det visst også fælt at jeg skal være alene juledagene. Jeg hadde nok kanskje syntes det jeg også, hvis jeg stod utenfor og det gjaldt noen andre enn meg selv. Men dette handler om meg og mitt liv. Hva som er best for meg (og mine) – og hva jeg kan klare rett og slett.

Og vet du hva, jeg synes ikke julen er en spesielt fæl tid å være alene på. Jeg får masse besøk nå like før jul, og de besøkene tar jeg med meg inn i jula. Familie og venner er jo heller aldri lenger unna enn en sms, telefon eller videosamtale. Og jeg har jo tenkt å ha kontakt med familien – jeg er jo ikke helt usosial heller 😉 For meg er det stort at jeg kan klare videosamtale med dem på julaften 😊 Tenk så frisk jeg har blitt!

Mange føler seg nok ekstra ensomme i jula. Forskjellen mellom dem som har noen og dem som ikke har noen føles gjerne større da. Jeg er utrolig heldig – jeg har mange rundt meg som bryr seg og som jeg betyr noe for. Det er bare bedre for meg med alenetid akkurat de dagene jula faller på i år. Dessuten har jeg lært meg å trives i mitt eget selskap 😊 Det er egentlig ganske smart, da blir jeg nemlig ikke ensom.

Jeg kommer ikke til å sitte og tenke på alt dere andre gjør i jula som ikke jeg gjør. Sånn er det jo for meg hver eneste dag! Hver dag gjør dere friske uendelig mange ting som ikke jeg kan delta på. Dere gjør så mye som ikke jeg kan klare. Dere opplever så mye mer enn meg som er fullstendig husbundet og sengeliggende ca 19,5 timer i døgnet. Dere har så mye mer dere kan spise. Dere tåler lukter. Dere kan glede dere over lyset mens jeg bruker filterbriller selv nå på den mørkeste tiden av året. Dette er ikke noe som er spesielt for jula for min del. Sykdom tar dessverre ikke ferie eller hensyn til at nå er det jul.

Jeg kan ikke tenke på alt dette – ikke i hverdagen og heller ikke i jula. Jeg tar mine valg om hva som er best for sønnen min og meg og så lever jeg i vår/min verden. Jeg har bestemt meg for å ha et godt liv og jeg prøver å gjøre det beste ut av ting. Jeg gleder meg over småting. Jeg lever i ro og fred.

For å være helt ærlig ønsker jeg meg heller mer tid og mer energi til å gjøre hverdagslige ting hver eneste dag, enn å kunne feire jul i sus og dus.

Selv om det blir rolig alenedager i jula, har jeg planer om å ha fine dager 😊 Assistenten min skal ordne mat til meg på julaften som jeg har til helligdagene. Så da skal jeg kose meg med det jeg kan (og må) spise. Kalkun er en festfavoritt hos meg. Ellers blir det nok telefoner og videosamtaler med familien. Har en dunge med bøker liggende og opptak og DVD’er med serier jeg følger med på. Problemet etter at jeg ble syk har aldri vært at jeg ikke har noe jeg har lyst til å gjøre – tvert imot! Så utfordringen blir vel heller å få tiden til å strekke til til det jeg ønsker å gjøre. Må jo passe på planen min og holde oppetidene. Og få masse god hvile innimellom aktivitetene. Ja, så skal jeg selvfølgelig glede meg til besøk tredje juledag 😄

Da vil jeg få ønske alle dere lesere en riktig god jul, enten dere feirer eller ikke feirer på den ene eller andre måten 🎅😊

8 tanker på “Alenejul

  1. Kjenner meg igjen i mye her gitt… Har levert guttene mine til pappa’n i dag og har ei uke alene som skal fylles med litt vel utvalgt innhold og mye hvile. For meg blir det julaften med noen veldig få voksne i familien, men det er det, for jeg skal jo ha overskudd til guttene når de kommer hjem igjen.
    Ønsker deg ei god julehøytid med mange herlige stunder!

    Liker

  2. Så bra at du har greid å ta den avgjørelsen nå før jul, isteden for å bruke de neste dagene til ‘kanskje, kanskje ikke’ tanker. Det er så ufattelig slitsomt! Håper julen din blir fin 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s