Glede og sorg

20131116-121257.jpg

Det siste året har jeg vært så heldig at jeg har blitt bedre av ME’en. For en lykkefølelse det er å plutselig kunne klare selv!

Smøre mat gjør jeg nå som den mest naturlige ting i verden. I fjor klarte jeg ikke engang ordne agurk på brødskivene mine selv. Hårvask og dusj hver tredje dag er skikkelig luksus, mot fjoråret der assistenten vasket håret mitt en gang i uken og jeg tvang meg i dusjen hver fjortende dag. Jeg trener med fysioterapeut hver uke nå, i tillegg til at jeg gjør øvelser alene flere ganger i uka. Jeg kan sitte normalt i en sofa og holde hodet mitt oppe selv. Jeg kan gå rundt uten å støtte meg til trillebordet jeg fikk i fjor. Jeg kan snu meg i senga, ligge på siden og åpne øynene når jeg vil.

I sommer har jeg vært flere turer ute i hagen. I høst har jeg til og med vært på kjøretur gjennom byen.

De siste par månedene har jeg følt at bedringen har stoppet opp. Det er nemlig tre måneder siden sist jeg økte oppetiden min med 10 min. Når jeg ser på hva jeg faktisk gjør hver dag, så er jeg ikke akkurat verre. Jeg klarer og tåler mer.

Med all denne mestringsfølelsen kommer også sorgen. Jeg har tidligere skrevet at den ligger der hele tiden. Noen ganger ikke så tydelig, andre ganger kommer den mer til overflaten.

I det siste har sorgen vært mer fremtredende. Det er så lite som utløser den. Et minne. En tanke. Så står plutselig tårene i øynene. Selv om jeg er bevisst på å gjøre det beste ut av livet, så er det ikke tvil om at jeg har mistet. Jeg har falt ut av en jobb jeg trivdes kjempegodt i, jeg har et snevert sosialt liv, jeg kan ikke engasjere meg i lag og foreninger, ikke trene så hardt at endorfinene suser rundt i kroppen. Ikke minst så får jeg ikke fulgt opp sønnen min slik jeg ønsker, og jeg får heller ikke så mye tid sammen med mine nærmeste som jeg var vant til å ha.

Vi har hatt besøk av lillesøster og minstemann i noen dager. Så kjekt å få være mamma, storesøster og tante. Det er skikkelig hjertepåfyll ❤️ Men sorgen over hvordan det egentlig skulle vært i en frisk verden kommer og blander seg inn med gleden.

Jeg klarer ikke helt å forholde meg til hvor syk jeg har vært, samtidig som jeg med fremgang stadig vekk blir minnet på det. Klarer ikke å glede meg over hvor godt det er å krølle tærne ned i gresset uten samtidig å kjenne på sorgen over at det var ett og et halvt år siden sist jeg var ute. Samtidig som jeg gleder meg over å kunne hjelpe sønnen min litt med lekser, kjenner jeg også på sorgen over alle lekser jeg ikke har hjulpet med. Å få se litt på en fotballtrening minner meg om alle treninger og kamper jeg ikke har sett.

Det er ikke slik at jeg går rundt og er bare trist og sørger. Jeg gleder meg også over ting. Er glad og takknemlig. Har en stor livslyst. Samtidig er jeg trist. Ikke deprimert, men rett og slett trist.

Om barn sier vi ofte at det ikke er langt mellom latter og tårer. Tror nesten det er slik med meg også for tiden.

10 tanker på “Glede og sorg

 1. Det er sånn det er ❤️ vi bli så flinke til å glede oss over de minste ting, men noen ganger føles det som verdens største selvbedrag. Vi er jo ikke dumme, vi vet jo hva vi mister. Det er sunt å kjenne på sorgen og savnet. Noe annet ville være rart. Og når vi har kjent på det så vet vi at det er hyggeligere og lettere å være glad. Og slik går det i bølger. Det er livet liksom. Du er flink, husk det. Den jobben du gjør hver dag er ubeskrivelig.
  Stor klem til deg ❤️

  Liker

 2. Kjenner meg så godt igjen i det du skriver, Trine. Med framgang økes bevisstheten over livet slik det var. Noen ganger har jeg tenkt at det ikke er så bra å tenke for langt fram. Man blir jo bare sliten av det. Andre ganger føles det litt bedre.

  Det kjennes kanskje ekstra tungt nå som du har hatt besøk. Da savner man familien og muligheten til å omgås oftere.

  Det er likevel fint å lese at du har fått framgang det siste året. Bildet ditt fra i sommer var fint. Selv så fikk jeg ikke vært i hagen denne sommeren, men kanskje neste år?

  Håper framgangen fortsetter og at du får fine dager framover!

  Liker

  • Prøver å unngå å tenke for langt fram mer enn nødvendig. Prøver å se for meg framtiden som spennende – vet jo lite om hva som skjer.

   Sorgen blir gjerne større når jeg har hatt besøk – er jo så utrolig godt å ha sine rundt seg. Har heldigvis masse gode venner som holder meg oppe også. Og ikke minst sønnen min.

   Det var utrolig godt med noen småturer i hagen i sommer. Håper virkelig det blir din tur neste år 😊

   Ønsker deg så gode dager som mulig 😊

   Liker

 3. Uten sorg kan det ikke være glede er det en eller annen som har sagt så klokt en gang. Og det er nok mye i det, selv om følelsene noen ganger ikke er til å holde ut! Men jeg syns det er så moro og fantastisk å være vitne til gjennom dine ord hvor mye bedre du har blitt! Så bank i bordet og kryss alle fingre for at det er sånn det blir fremover også! Stor klem!

  Liker

  • Tror kanskje gleden blir sterkere når man også har kjent på sorgen? Og så setter vi kanskje mer pris på den? Kan i alle fall bli utrolig glad, faktisk lykkelig, for små ting 😄

   Det er utrolig godt å ha blitt bedre 😊 Satser absolutt på at det går framover! Så får det heller ta den tiden det tar og kjennes ut som det stopper litt opp innimellom.

   Liker

 4. Kjære deg ❤ . Jeg synes du er så flink til å fortelle hvordan du har det. Klart det er veldig trist å ha mistet så mye,og det er nok en rasjonell reaksjon du har. Du er så bevist på deg selv og jeg tror det er veldig bra. Jeg gleder meg stort over fremgangen din,og jeg har blitt glad i dine snille,hyggelige kommentarer.Du sprer glede 😀 Jeg håper fremgangen fortsetter selv om det er i "babystep" . Nå håper jeg du får en god og fin lørdagskveld,og takk for at du deler dine tanker på bloggen din 🙂 Klem fra meg 🙂

  Liker

  • Tusen takk for kjempekoselig kommentar 😊 Det setter jeg stor pris på 😊

   Sorgen er nok en normal reaksjon på en slitsom livssituasjon, ja.

   Godt å ha blitt bedre 😊 Satser på at det bare går fremover nå 😊

   Klem

   Liker

 5. Det er så viktig at vi tillater oss å kjenne på slike følelser også. For meg er det iallfall lett å skyve de bort og tenke at de ikke er viktige, men et slags hinder for videre framgang. Tror det er sunt å kjenne på disse tingene istedenfor å gjøre de tabubelagte.

  Jeg har gått glipp av mye, men jeg tenker på hvor mye mer ungene mine har gått glipp av når jeg ikke har virket.

  Hurra for bedringen din, måtte det fortsette slik!

  (det er også fint å se flere spor fra deg!)

  Liker

  • Takk 😊

   Ja, både vi og ungene har gått glipp av mye.

   Tror også det er nødvendig å kjenne på disse følelsene. La dem få være her en stund slik at de blir ufarlige og mindre i styrke. Ikke minst er det god terapi for meg å skrive dem ut. Og så går det over i dager der sorgen tar mindre plass.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s