Jeg blir hjemme resten av året!

I forrige blogginnlegg skrev jeg om bilturen gjennom byen. Jeg er glad jeg fikk den turen. Det er godt å ha brutt de nesten 2 og 3 år gamle «rekordene», altså på den måten at de ikke blir lengre enn det. Det var kjekt å se byen og ikke minst sønnen min på fotballtrening.

Jeg ble som forventet sliten etterpå. Ikke sånn helt forferdelig sliten, men likevel. Nå er energien sånn passe. Det som er problemet denne gangen er intoleransene. Lydintoleransen er nemlig verre. Jeg sliter med kjøkkenlyder og verden har igjen blitt et fryktelig bråkete sted. Og når lydintoleransen blir verre, da blir for sikkerhets skyld hørselen bedre – hvor logisk er det liksom? Øresusen har også skrudd opp lyden.

Lysintoleransen er også verre. Ikke blir det bedre av at den hersens sola aldri tar pause heller! Jeg bor liksom i Nord-Norge. Det skal være mørketid nå! Men neida, går rundt her med filterbrillene mine ennå jeg.

I tillegg har jeg plutselig fått berøringsintoleranse. Så kom ikke her og ta på meg! Verst er det på kveldene når jeg skal legge meg.

Å holde humøret oppe når verden er et sted som bombarderer meg med inntrykk, er ikke lett. Jeg blir til tider nærmere hysterisk. Kan klikke (som elevene mine ville sagt) for lite og ingenting. Men det blir bare så alt for mye for meg. Jeg klarer ikke å forholde meg til alt dette.

Hvorfor intoleransene ble verre denne gangen, vet jeg ikke. Men etter hvert som jeg har vært syk noen år, så er det vel kanskje alle toleransene som er det verste symptomet mitt. Da jeg var på kjøretur hadde jeg både filterørepropper og filterbriller, så jeg tok de forholdsreglene jeg kunne ta, likevel ble disse symptomene verre i ettertid.

Jeg har hatt ønske om å klare én – to turer ut i høst. Det var derfor jeg tok denne testkjøreturen. I dag har jeg derimot bestemt meg, det blir ikke flere turer hjemmefra i år. Med å ta den bestemmelsen så klart og tydelig for meg selv, så slipper jeg å tenke på at «jammen kanskje det går», «jeg kan jo prøve én gang til.» Nå vet jeg at jeg ikke skal.

Jeg vil nemlig ikke være dette hysteriske mennesket som kommer med plutselige utbrudd fordi verden blir for mye for meg. Jeg vil ikke ha konstant vondt i øynene. Vil ikke at alle lyder skal være smertefulle. Vil at sønnen min skal kunne ta borti meg.

Jeg har prøvd å hvile ekstra i 1,5 uke nå. Det er nemlig slik at å være ute en 1/2 time, det tar ikke bare en halvtime. Det tar flere dager med ekstra hvile både før og etter. Da går mye av tiden med til det. Jeg vil heller gjøre andre ting. Ting jeg kan klare innenfor grensene mine. Får fortsette med ekstra hvile til sansene har dratt innenfor kroppen igjen. Til jeg igjen tåler litt mer lyd, lys og berøring.

Jeg er ikke trist for at det ikke blir flere turer ut med det første. Det er helt greit. Det er mitt eget valg. Nå vet jeg jo også at å være hjemme i ett år og ni måneder, det går helt fint 😉 Men det gjør ingenting om jeg blir bedre og kommer meg ut før det går så lang tid altså.

12 tanker på “Jeg blir hjemme resten av året!

 1. Huff og huff. Jeg er nok ikke så dårlig som du er, men kan kjenne igjen det å være sensible. Jeg er også lydfølsom og ørepropper er mer og mer i bruk. Får rett og slett klaustrofobisk følelse når man kjenner at man nesten ikke makter mer ( kanskje det du mener med å klikke?) . Har du øresus hele tiden? Jeg har nedsatt hørsel på venstre øre og konstant øresus der, en jevn shhhhende lyd. Jeg føler så med deg og ønsker deg mye bedre dager!!! Klem fra meg.

  Liker

  • Tror kanskje den klaustrofobiske følelsen kan være det samme som min klikking, ja. Kan også kjennes ut som å få panikk, jeg må bare bort!

   Har øresus hele tiden, ja. Problemet blir ikke akkurat mindre av å stenge den inne i hodet med ørepropper 20 timer i døgnet. Men må jeg velge mellom lyder og øresus, så tar jeg øresusen. Føler at den er «lettere» å takle. Men blir det for gale, på søvnløse netter f eks, så må jeg opp og se TV og få en pause fra både øresus og lyder. Men i det siste har egentlig søvnen slett ikke vært så verst og det hjelper på det meste.

   Liker

 2. Slitsomt at du ble så dårlig etter turen. Man blir så utrolig frustrert når man kjenner alle symptomene blusser opp etter en liten utskeielse. Kjenner meg igjen i alt du skriver. Det suser i øret døgnet rundt, men det blir verre hvis jeg gjør for mye. Samme med lyd- og lysintoleransen.

  Noen ganger er det jo slik at vi bare må ut og få gjort enkelte ting, men ellers føler jeg også at det er best at jeg holder meg innenfor grensene mine. Da fungerer det. Formen er mer strømlinjeformet og ikke berg og dalbane.

  Håper at du får nok hvile og søvn og at det ikke går så lang tid før du er tilbake der du var. 🙂

  Liker

  • Takk, hvile og søvn er førsteprioritet nå 😊

   Utrolig frustrerende å bli verre av litt aktivitet. Det gikk jo så greit der og da. Men jeg er jo absolutt klar over at tilbakebetaling kommer i ettertid.

   Øresus og intoleranser blir verre av aktivitet, ja. Absolutt velkjent det.

   Liker

  • Det er nok helt rett for meg å holde meg hjemme. Noen ganger lurer jeg også på hva jeg egentlig skal ut etter, med en oppetid på ca fire timer hver dag. Men når jeg holder meg i balanse, så føler jeg meg nesten «frisk», og da er det ikke alltid like lett å huske på at prisen for det er å kun gjøre ting jeg vet jeg klarer. Og tenk om jeg kan klare? 😉 Men det får evt bli til neste år.

   Liker

 3. Jeg ble så glad da jeg leste om ditt ville og gale stunt utenfor huset! Gleden over å få oppleve noe som har vært tatt i fra en så lenge, den kan ikke beskrives.

  Noe av det virkelig mystiske med ME er den overfølsomheten for kognitiv stimuli. Det er den som gjør at jeg for det meste er husbunden, selv om jeg tilbringer 20-22 timer liggende /halvt sittende i seng, dagseng eller sofa.

  Jeg vet godt hva det vil si å klikke – har gjort det mange ganger… Ikke særlig stolt av det, i etterkant. Men når lyd og lukt til slutt blir for mye, ja da er jeg ute av kontroll. Heldigvis er det en god stund siden sist.

  Da ble det en høy pris å betale, Trine. Men du har prøvd – noen ganger må man teste grensene.
  Håper du ikke må betale en kjempehøy pris alt for lenge!

  En tenkerpåklem til deg 🙂

  Liker

  • Ja, jeg har prøvd, og funnet ut at det nok er lurt å vente en stund til med sånne utenfor huset-stunts. Nå har jeg sett byen, så den er under kontroll 😉 Vet jo også at det går helt greit å være totalt husbundet i 2 år og 9 måneder, så da er det ikke noe å stresse med.

   Disse intoleransene er forferdelige. Klikkingen er ikke noe jeg er stolt over, men så er det vel ikke så mye å gjøre når det blir for mye. Jeg må i alle fall bare bort og skjermes.

   Formen er litt bedre, men ustabil, så jeg prøver å ha rolige dager. Ikke helt enkelt, for meg ustabil form kommer også denne tendensen kroppen har til å gire seg opp for den minste ting. Så da prøver jeg stadig vekk å roe den ned igjen.

   Takk for klemmen, sender en tilbake 😊

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s