Matlei og matmindfulnes

Jeg er så fryktelig matlei for tiden. Lei av å spise også. Hver tredje time. Fem ganger for dag. Dag ut og dag inn.

Egentlig hadde det vært greit å kunne hatt en spisepause en stund. Men så er det bare det at jeg har fått beskjed om at hvis jeg ikke spiser, så blir jeg i alle fall ikke frisk. I tillegg er det slik at jeg må få i meg nok mat for å klare å holde vekta oppe. Så mat er vel egentlig en jobb. Kanskje defor det ikke smaker så mye lenger? Ikke alltid så kjekt å gjøre ting man MÅ hele tiden. Men så kan det også være at jeg rett og slett bare er inne i en «dårlig matlyst»-periode – og de går jo over.

På grunn av matintoleranser er det også begrenset hva jeg kan spise. Noe mat har jeg også problemer med å fordøye. Ikke det at jeg forventer en velfungerende mage når jeg er sengeliggende 20 timer i døgnet, men så veldig vondt i magen orker jeg ikke å ha.

Jeg spiser jo bare mat jeg egentlig liker. Assistenten lager god mat og gjør den delikat og innbydende, både middag, lunsj, smoothie og når hun smører brødskiver. Det er bare det at det ikke smaker noe særlig med mat for tiden. Som om «å, dette var kjempegodt»-sansen min har blitt bedøvd.

Men jeg har funnet en løsning på problemet mitt! Matmindfulnes (vet ikke om dette er et ord egentlig, men jeg elsker sammensatte ord og lager gjerne nye selv 😉). Nå skal jeg ærlig innrømme at jeg ikke kan så fryktelig mye om mindfulnes. Har bare lest og hørt litt her og der.

Sånn som jeg har oppfattet det, så handler matmindfulnes om å spise sakte. Først studere det man skal spise. Se på farge og form. Ta små biter og tygge sakte. Kjenne på smak og konsistens.

Så da bruker jeg dette for alt det det er verd og gjør det stikk motsatte!

Jeg prøver i størst mulig grad å avlede meg selv når jeg spiser. Ingen studering av maten på forhånd. Men jeg ser selvfølgelig på hva det er jeg skal spise, greit å være litt forberedt 😉 Dersom det er noen i huset mens jeg spiser, så skravler jeg i vei – om alt annet enn mat selvfølgelig. Er jeg alene kan jeg for eksempel lese, se TV eller distrahere meg med noe annet. Og så er det bare om å gjøre å få i meg den der maten på kortest mulig tid. Bare tygge i vei. Ikke noe kjenne etter konsistens eller smak. Bare få det unna.

Jeg er forresten 100% sikker på at når jeg først har fått maten i kroppen, så virker den på samme måte uansett om jeg har kost meg med måltidet eller om det bare var påfyll av drivstoff 😉

2 tanker på “Matlei og matmindfulnes

 1. Kanskje du skulle ta patent på ordene du finner opp, Trine?! 🙂 Så blir det et par øre i gebyr hver gang vi bruker det? 🙂

  Jeg hadde en periode hvor jeg måtte spise for å holde vekta og for å gå opp i vekt. Jeg husker ikke hvor mange måltid jeg spiste hver dag men nå er det nok med tre. Jeg har hatt flere slike matlei-perioder. Så snudde det og nå koser jeg meg for det meste med maten. Ikke alltid, for noen ganger er man så sliten når man spiser og da blir det en nødvendighet og ikke kos.

  Jeg nevnte Molkosan tidligere, og det er noe som har hjulpet for meg. Fordøyelsen har gått fra verre til «sånn ok». Jeg har prøvd lengre perioder uten og da blir det verre. Vet det finnes flere slike produkter men jeg var heldig og fant noe som fungerte for min del.

  Håper det blir en fin mindful helg for deg! 🙂

  Liker

  • Det var en god idé! Jeg kan rett og slett bli ordoppfinner 😄 (tror jammen det kom et nytt ord der også 😉).

   Har div tilskudd jeg tar jeg også, så fordøyelsen er vel så grei som den kan bli, tror jeg.

   Satser på at maten begynner å smake igjen, inntil da får jeg bare spise 😉

   Ligger her og spekulerer på om mindfulnes er så bra for oss med ME? Får vi ikke kanskje litt for mye av det???

   Ønsker deg en så god helg som mulig 😄

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s